Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Asociaţia Italiană de Acupunctură au organizat, în perioada 13-14 aprilie 2018, în Campusul Universitar „Vasile Goldiş”, cea de-a II-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Acupunctură, unde specialişti din Italia, China şi România au susţinut lucrări ştiinţifice privind rolul acupuncturii în afecţiunile musculo-scheletice.
La evenimentul moderat de Francesco Menichelli, absolvent al Facultăţii de Medicină din cadrul UVVG, au participat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii, conf. univ. dr. Andi Puşcă, rectorul Universităţii „Danubius” din Galaţi, prof. univ. dr. Franco Menichelli, preşedintele Asociaţiei Italiene de Acupunctură, prof. univ. dr. Guo Chumbiao, de la Universitatea Henan din China, lect. Remus Tănase, preşedinte ANATECOR, cadre didactice, studenţi şi absolvenţi care practică acupunctura.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat, în deschiderea lucrărilor, importanţa conferinţei internaţionale cu tema „Acupunctura în afecţiunile Musculo-Scheletice”, care reprezintă pentru UVVG „atât un motiv de mândrie, cât şi de prestigiu profesional”.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii, a prezentat internaţionalizarea practicată de UVVG şi buna colaborare, de mai mulţi ani, cu Universitatea „Danubius” din Galaţi şi Asociaţia Italiană de Acupunctură. „Mă bucur că eforturile unora dintre fondatorii noştri – dl. Remus Tănase şi dl. preşedinte fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean – s-au materializat în organizarea acestor tipuri de conferinţe. De asemenea, mă bucur că ne-a onorat cu prezenţa prietenul şi unul dintre cei mai vechi colaboratori ai noştri, dl. rector Andi Puşcă de la Universitatea “Danubius” din Galaţi, o Universitate soră a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prin tradiţia fondatorilor – dl. preşedinte Aurel Ardelean şi dl. preşedinte Benone Puşcă, tatăl d-lui. rector – tradiţie dusă mai departe”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, a transmis salutul Senatului Universităţii la cea de-a doua ediţie a Conferinţei de acupunctură, având tema „Rolul acupuncturii în afecţiunile musculo-scheletice. „Vă salutăm cu respectul cuvenit pe toţi participanţii şi vă urăm bun venit în oraşul Marii Uniri pentru că suntem în anul Centenarului pentru România. Aici, la Arad, s-a gândit şi s-a proclamat cel mai important act din istoria poporului nostru – unificarea provinciilor româneşti într-un stat unitar. Aici, în oraşul de pe Mureş, patronul nostru spiritual – Vasile Goldiş – a reuşit să elaboreze doctrina Marii Uniri, care s-a realizat în 1918, fiind considerat cel mai important eveniment al acelor timpuri pentru ţara noastră. Atunci Vasile Goldiş a dorit o Universitate pentru tinerii din Ardeal, aici, la Arad, şi chiar dacă atunci nu s-a putut realiza acest lucru, totuşi, în urmă cu 28 de ani, cei care i-am urmat testamentul, am îndeplinit dorinţa marelui om politic”.
„Ca profesor de biologie moleculară şi celulară vreau să subliniez faptul că sunt convins de efectele acestei forme de tratament şi pot să spun că am contribuit din plin în calitate de senator, împreună cu lectorul nostru, dl. Tănase şi cu dl. prof. Ifrim la elaborarea unei legi privind medicina complementară. Noi sprijinim această formă de activitate în domeniul sănătăţii, pe care o considerăm deosebit de utilă pentru organismul uman, de aceea am îmbrăţişat cu bucurie organizarea acestei conferinţe, fiindcă suntem convinşi că rezultatele vor apărea în această ramură a medicinei paleative şi, în special, complementare. Dorim să ne implicăm şi cu studenţii noştri, care sunt dornici să cunoască cât mai multe metode de practică medicală, şi vom sprijini această iniţiativă de organizare a acestui centru în Universitatea noastră”, a subliniat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG.
„Sper să fie începutul unei colaborări deosebite, atât la nivel de cercetare, învățământ și practică a acupuncturii în Arad în colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Universitatea „Danubius”. Anul trecut am organizat un stagiu de acupunctură la Universitatea Henan, în China, unde foarte mulți dintre participanți au fost români, iar în luna noiembrie vom organiza, la Roma, Congresul Internațional de Medicină Chinezească”, a declarat prof. univ. dr. Franco Menichelli, preşedintele Asociaţiei Italiene de Acupunctură.
Conf. univ. dr. Andi Puşcă, rectorul Universităţii „Danubius” din Galaţi, a precizat: „Fondatorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. Aurel Ardelean împreună cu tatăl meu, prieteni fiind de zeci de ani, luptă pentru învățământul privat în România și iată ce Universităţi avem, cu specializări actuale, studenți și absolvenți pregătiți pentru viitor. Universitatea Danubius a fost fondată în 1992, este o universitate așezată pe baze similare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”. Așa cum aici se discută despre acupunctură în cadrul unei Facultăți de Medicină, într-o Universitatea privată, foarte cunoscută în România și peste hotare, la Galați, în cadrul Facultății de Psihologie au loc workshopuri, mese rotunde, târguri și conferințe legate de medicina tradițională chineză și zona de psihologie transpersonală, de aceea este o plăcere să fiu alături de dumneavoastră și în cadrul parteneriatului pe care îl avem, să încheiem programe comune de studii de cercetare, lucruri practice, care pot fi oferite și gălățenilor, pentru că în partea de Est a României se pot face lucruri minunate, așa cum sunt și la Arad”.
Prof. univ. dr Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat: „Am organizat cea de-a doua ediție a Conferințe de Acupunctură împreună cu Societatea Italiană de Acupunctură condusă de domnul profesor Franco Menichelli. Am avut plăcerea de a fi alături de noi domnul rector Andi Pușcă de la Universitatea „Danubius” din Galați, un prieten al Universității noastre, dar și foarte mulți invitați din țară și străinătate, care sunt pasionați ai acestei arte tradiționale. Împreună cu Societatea de Acupunctură vom organiza în această toamnă, la Roma, Congresul Mondial de Medicină Tradiţională Chineză”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat: „Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a organizat o Conferință Internațională de Acupunctură, fiind la a doua ediție, împreună cu Societatea Italiană de Acupunctură, prezidată de prof. Franco Menichelli. Suntem bucuroși că, la acest congres internațional, au fost prezenți și mulți medici din România, astfel încât acupunctura a devenit o disciplină de practică medicală foarte importantă, deoarece prin metode specifice activează zonele organismului uman și are efecte utile pentru funcţionarea activităţilor zonale. Au participat o serie de invitați din țară și străinătate, au fost prezenți profesori care se ocupă de acupunctură, iar Universitatea noastră a antrenat o serie de absolvenți, care practică această metodă actuală medicală, atât în țară, cât și peste hotare. Sperăm că am fost gazde bune pentru acest Congres, fiindcă în noiembrie se va organiza Congresul Internaţional de Medicină Tradițională Chineză la Roma, iar în perspectiva următoare Universitatea noastră dorește să deschidă un Centru de Acupunctură cu medicină tradiţională chinezească. Am efectuat toate demersurile necesare pentru aducerea, prin intermediul Universității Semmelweis din Budapesta, a doi specialiști în acupunctură, medici de specialitate din China, care în momentul de față au depuse toate actele la autorităţile care se ocupă de eliberarea dreptului de muncă și acordarea vizei de lucru. Dorim să dezvoltăm această ramură a medicinei deoarece considerăm ca este foarte importantă pentru sănătatea oamenilor”.
În semn de înaltă preţuire şi a bunei colaborării cu Universitatea „Danubius” din Galaţi şi cu Asociaţia Italiană de Acupunctură, în numele Senatului şi a Conducerii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii şi prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, le-au acordat d-lui rector Andi Puşcă şi d-lui prof. univ. dr. Franco Menichelli, Diploma de Excelenţă a UVVG.
Daniel Albu