Paul Barbăneagră, cineast şi expert în artele vizuale, antropolog şi eseist, discipol al lui Mircea Eliade, a murit la 13 octombrie, la Paris, la vârsta de 80 de ani.
Paul Barbăneagră s-a născut la 12 februarie 1929, în localitata Isaccea din judeţul Tulcea.
După absolvirea liceului, a urmat secţia de regie a Institutului ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti, luându-şi licenţa în 1957. În perioada 1957-1964, şi-a desfăşurat activitatea la Studioul ‘Alexandru Sahia’, realizând peste 100 de filme documentare artistice şi culturale. În 1964, după ce primise Marele Premiu al Festivalului de la Mamaia şi Premiul Criticii Internaţionale, este invitat la Festivalul Internaţional al filmului de la Tours şi de atunci a rămas în Franţa, ca refugiat politic.
În perioada 1967-1971, a colaborat cu Institutul de Filosofie şi Estetică al CNRS (Paris), iar între anii 1970-1971 a lucrat la Centrul de Cercetări al Televiziunii Franceze. După 1970 s-a dedicat realizării unor filme seriale pe teme mitic-religioase, mai întâi sub genericul ‘Du tourisme au Pélérinage’ iar apoi ‘Architecture et Géographie Sacrée’. Între anii 1978-1971 a fost membru al Comitetului de conducere al Centrului European de Studii de Artă Sacră iar din 1984, membru al Academiei de Artă şi Tehnică Cinematografică din Franţa. A fost colaborator la posturile de televiziune France 2 şi 3 şi la Radio Europa Liberă, în cadrul redacţiei din Paris.
În perioada 1976-1984, a realizat pentru Canalul 3 al Televiziunii Franceze, o serie de 12 filme, care pun în evidenţă ideile lui Eliade despre prezenţa sacrului în profan, difuzate în peste 20 de ţări, inclusiv în România după 1990, printre care: ‘Versailles, le Palais – Temple du Roi Soleil’ (Marele Premiu pentru scenariu, în 1976), ‘Le Mont Saint Michel et l’Archange Lumiere’ (Marele Premiu pentru calitatea imaginii, 1976), ‘Paris – Arche du Temps’, ‘Teotihuacan – Capitale Mytique du Mexic Ancien’ ş.a.
În 1987, a finalizat ultimul său film consacrat lui Mircea Eliade, ‘Mircea Eliade et la redécouverte du Sacré’. Trei ani mai târziu el a primit Marele Premiu al Audiovizualului francez pentru întreaga activitate.
În 2000, i-a fost publicat, în limba română (Editura Polirom), volumul ‘Arhitectură şi geografie sacră. Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului’, în care Paul Barbăneagră îi face lui Eliade o foarte interesantă şi admirativă evocare. În 2004 a publicat volumul ‘Symbolique de Paris: Paris sacré, Paris mythique’ (Les Éditions du Huitičme Jour), scris în colaborare cu Félix Schwarz.
În 2009, între 28 februarie-1 martie, Institutul Cultural Român din Paris a organizat un festival Paul Barbăneagră, la Halle Saint Pierre, cu prezentarea câtorva dintre filmele sale.
În cadrul unei ceremonii care a avut loc la Paris în martie 2009, la care a participat şi ministrul Culturii, Theodor Paleologu, Paul Barbăneagră a fost distins cu Ordinul ‘Meritul Cultural’.