Comisia Europeană a reafirmat luni că încă analizează situaţia măsurilor luate de Franţa privind romii şi că aşteaptă răspuns din partea autorităţilor franceze despre modul în care Franţa pune în aplicare directiva 38/2004 privind libera circulaţie în UE.
Analiza CE nu are prevăzută o dată limită, a spus Matthew Newman, purtător de cuvânt al comisarului european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie Viviane Reding.
El a menţionat că CE a luat notă de circulara evocată recent de presa franceză, în care guvernul francez le cerea prefecţilor ca în zona lor de competenţă să se orienteze cu prioritate asupra etnicilor romi.
Newman a precizat că nu poate comenta pe marginea documentelor ce fac obiectul analizei CE şi a adăugat că serviciile specializate ale Comisiei se află în contact periodic cu autorităţile franceze. ‘Noi ne asumăm responsabilităţile, Comisia îşi face treaba. Le revine şi statelor membre să îşi asume responsabilităţile ce le revin’, a spus reprezentantul executivului comunitar.
Acesta a evitat să spună clar dacă circulara guvernului francez încalcă directiva europeană privind libera circulaţie prin faptul că ea vizează o comunitate, în speţă romii.
Somat de Parlamentul European să dea explicaţii în legătură cu recentele expulzări de romi, ministrul francez al imigraţiei, Eric Besson, a dat săptămâna trecută asigurări că ”Franţa n-a luat nici o măsură specifică împotriva romilor”. Declaraţiile sale au fost însă contrazise de o circulară privind ”evacuările unor tabere ilegale”, adresată prefecţilor de către Ministerul de Interne.
Documentul, datat 5 august 2010, îi vizează în mod expres şi în mai multe rânduri pe ţigani. Textul le reaminteşte în preambul prefecţilor ”obiectivele precise”, stabilite de către preşedintele ţării: ”300 de tabere sau aşezări ilegale vor trebui evacuate în următoarele trei luni, cu prioritate cele ale romilor”.
Circulara le cerea, de asemenea, prefecţilor să întreprindă ”un demers sistematic de desfiinţare a taberelor ilegale, cu prioritate pe cele ale romilor”.
”Prefecţii se vor asigura că, în zona lor de competenţă, va fi realizată minimum o operaţiune importantă pe săptămână (evacuare, desfiinţare, escortare la frontieră), vizându-i cu prioritate pe romi”, se afirmă în circulară.