Guvernul român a căzut marţi în timpul unui vot de neîncredere care a declanşat un vid politic într-o altă economie est-europeană ce luptă pentru existenţă, scrie The Wall Street Journal, în ediţia sa de marţi.
Colapsul guvernului pune împrumutul de la FMI sub risc întrucât un cabinet interimar se va zbate să treacă o legislaţie importantă cerută de FMI, a declarat Elizabth Andreew, analist pentru Nordea din Copenhaga.
Orice guvern va fi instalat, va fi un cabinet neputincios înaintea alegerilor prezidenţiale din România, al căror prim tur este programat la 22 noiembrie. “Politica va continua să rămână călcâiul lui Ahile în România”, declară Simon Quijano-Evans, strateg al companiei Cheuvreux din Viena.
Rezultatul votului de neîncredere în guvern de marţi era de aşteptat şi a avut doar un impact modest asupra pieţelor, leul scăzând pentru scurt timp cu 0,4 la sută la 4,24 faţă de euro, cel mai scăzut nivel al său din luna martie şi pâna cum, dar şi-a revenit ulterior pe parcursul zilei.
Opinia experţilor asupra urmărilor căderii guvernului variază. “Incertitudinea politică are în mod clar efecte negative pentru leu”, spune Elizabeth Andreew.
Dar Simon Quijano-Evans de la Cheuvreux se aşteaptă ca leul să treacă uşor peste această criză. Quijano-Evans întoarce discuţia spre cum arată acum criza economică în Europa. România trece printr-o contracţie severă, dar importurile scad mai rapid decât exporturile, ceea ce înseamnă că deficitul de cont curent, sau dependenţa de finanţare externă, este în scădere. Alături stă scăderea nivelului datoriei publice, cel puţin în comparaţie cu Europa de Vest.
Aşa că, spun jurnaliştii de la Wall Street Journal, poate că leul va rezista. Dar, dacă leul rezistă în faţa căderii guvernului, Banca Naţională trebuie să nu scadă rata dobânzii mai mult, deoarece România are şi aşa una dintre cele mai “rigide” politici monetare din Europa.
Dar rezistenţa leului “din păcate dă un mesaj greşit politicienilor”, spune Quijano-Evans de la Cheuvreux. România riscă o scădere a ratingului de creditare pe măsură ce angajamentul ei politic faţă de termenii acordului de împrumut este pus sub semnul întrebării, potrivit avertismentului dat la 2 octombrie de agenţiile de evaluare financiară Fitch Ratings şi Standard & Poor’s. De aceea, politicienii trebuie să se concentreze asupra nevoilor economiei, adaugă el.
Încă nu este clar dacă preşedintele Traian Băsescu, mijlocitorul guvernului Boc, va fi în măsură să adune într-un nou cabinet o majoritate parlamentară, apărând astfel perspectivele unor alegeri parlamentare anticipate la începutul anului viitor, adaugă Wall Street Journal.