Cântăreaţa de muzică folk Tatiana Stepa a murit, vineri dimineaţa, la Spitalul Militar din Capitală.
Cantautoarea avea 46 de ani şi suferea de cancer.
Folkistul Andrei Păunescu, prieten apropiat al Tatianei Stepa, a spus că aştepta, de câţiva ani, “să nu primească vestea morţii” artistei.
“O veste (moartea Tatianei Stepa – n.r.) pe care de câţiva ani aşteptăm să nu o primim, pentru că e un miracol al naturii că Tatiana a rezistat, nu două, trei luni, cum i se spunea în 2004, atunci când boala ei a luat o curbură foarte periculoasă. Au fost ani în care Tatiana şi-a găsit forţa să cânte. Chiar acum câteva zile, la Vama Veche, deşi era aproape imposibil să cânte, deşi era neomeneşte să cânte, la cât de slăbită era, a susţinut ultimul recital”, a afirmat Andrei Păunescu.
El a precizat că, în ultimele luni, Tatiana Stepa a lucrat, împreună cu poetul Adrian Păunescu, cel care a pus bazele Cenaclului Flacăra, la un cântec şi a încercat să mai înregistreze o altă piesă, pe care însă nu a reuşit să o mai termine.
“Deşi ne despărţeau câţiva ani, am copilărit împreună la Cenaclul Flacăra, din ’82, când ea a debutat. Practic, am avut tot ce pot avea doi oameni care se cunosc, am fost şi prieteni şi colegi şi pereche, am fost tot ce se putea între doi oameni care au crescut, practic, în acelaşi spaţiu”, a mai spus cântăreţul.
Tatiana Stepa s-a născut la 21 aprilie 1963, în localiatea Lupeni din judeţul Hunedoara.
În copilărie a urmat cursuri de balet, pian şi vioară, instrument pe care l-a studiat timp de 8 ani. A absolvit “Liceul de Arhitectură” din Bucureşti, acesta fiind şi locul unde a ascultat pentru prima dată muzică folk şi a început să cânte şi la chitară.
A debutat în Cenaclul Flacăra, în septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, cu un cântec numit “Şi-am să-mi fac o doină”, rămânând în componenţa cenaclului până în anul 1985.
Din anul 1992 până în 1996, a fost membră a Cenaclului “Totuşi Iubirea”, participând la peste 2.000 de spectacole. La un concert aniversar de la Galaţi, a fost audiată de un public numeros de peste 50.000 de oameni.
După interzicerea în 1985 a Cenaclului Flacăra şi a ei ca artistă, Stepa a lucrat vreme de 11 ani la mina Lupeni, apoi, ca tehnoredactor de carte, la Bucureşti.
Din anul 1996 până în prezent a mai susţinut peste 1.000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor oraşe din România, Italia, Germania, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria.
A fost invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk din ţară (Om Bun, Folk you, Sighişoara, Folkfest, Bistriţa, Alba Iulia, Târgu Jiu, Baia Mare, Piatra Neamţ, Galaţi etc.) şi la alte festivaluri concurs de muzică folk şi poezie.
A compus atât pe versuri proprii, cât şi pe cele ale unor mari poeţi din literatura universală şi română: Federico Garcia Lorca, Esenin, Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian.
Tatiana Stepa a cântat atât singură, cât şi în grupul Partaj, împreună cu Magda Puşkaş. AGERPRES