Bursa de Valori București (BVB) anunță un progres important in procesul de promovare a pieței de capital din România în categoria piețelormai dezvoltate la nivel global, sprestatutul de piață emergentă. FTSERussell, una dintre cele mai importante instituțiiinternaționale care analizeazăpiețele de capital și sebazează pe opiniile investitorilor și experțilorinternaționali,a transmiscătre BVB o informare despre cea mai recentă evaluare a pieței de capital din România.
In adresa primită cu puțin timp în urmă, se atestă faptul ca piața de capital locală îndeplinește toate criteriile necesare promovării în categoria superioară, cu o singură excepție – criteriul de lichiditate. Analiza FTSE Russell, din martie 2016, subliniază îndeplinirea unei noi cerințe, privind “Costurile de tranzacționare – costurile implicite și explicite să fie competitive și rezonabile”. Astfel, România a ajuns să îndeplinească opt din cele noua criterii impuse pentru a promova la statutul de piață Emergentă (FTSE-SecondaryEmerging). Acest anunț reprezintă un succes major,care ne plasează la un pas distanță de a fi incluși pe “Lista scurtă“ (WatchList) de către instituția de evaluare internaționala.
In noul context, singurul criteriu care rămâne de îndeplinit este cel al “Lichidității – suficientă lichiditate care să permită investiții internaționale mari” și care se referă, în fapt, la un anumit număr de companii mari, din perspectiva valorii de piață și a acțiunilor disponibile spre vânzare, care săînregistreze valori de tranzacționare ridicate.
“Această realizare a fost posibilă datorită existenței unui program de modernizare a pieței de capital românești. Programul a fost lansat la sfârșitul anului 2013 și a generat mai multe rezultate, implementate de Bursa de Valori București, Depozitarul Central, Autoritatea de Supraveghere Financiarăși alte instituții, inclusiv autorități publice, precum și de către Parlamentul României. In mod similar, ceea ce este încă necesar este un Program de stat pentru privatizarea economiei prin intermediul pieței de capital. Acest demers are un rol important, inclusiv pentru atingerea obiectivelor legate de calitatea guvernantei corporative din companiile cu capital de stat si creșterea productivității lor – subiecte fierbinți astăzi în România. Cu ceva timp în urmă, România a fost martora unor tranzacțiide privatizare izolate, dar nu a avut niciodată un program bine structuratși concret în această privință, cu termene și obiective, cu resurse de execuție dedicate. Ar fi recomandat ca un astfel de program să includă o componentă educațională, menită să explice de ce o piață de capital robustăși dezvoltată, sprijinită de stat, este benefică pentru bunăstarea cetățenilor români” a declarat Ludwik Sobolewski, Directorul General al Bursei de Valori București.
La fiecare șase luni Comitetul de Clasificare al FTSE se întrunești pentru re-evaluarea piețelor de capital. În cazul în care o piață întrunește toate criteriile, intră pe o Listă scurtă spre a fi promovată într-o categorie superioară. Pe lângă FTSE Russell, alte trei instituții internaționale recunoscute – MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) și STOXX (Elveția) – evaluează in prezent piața de capital din România. Criteriile ce trebuie îndepliniteși procesul de analizăsunt relativ similare și se referă în principal la valoarea tranzacțiilor și mărimea companiilor listate, dar și la rapiditatea accesului investitorilor pe o piață de capital și modul în care aceștia pot vinde și cumpăra acțiuni.
Includerea României pe Lista scurtă pentru promovare, de către instituțiile internaționale de evaluare, reprezintă un obiectiv strategic al Bursei de Valori București, cu șanse ridicate saatragă un val de aprecieri si îmbunătățirea percepției comunității internaționale asupra României.