Preşedintele Traian Băsescu a primit-o miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Maria Wilhelmina Josepha Antonia Van Gool, ambasador desemnat al Olandei, întrevederea marcând debutul oficial al misiunii acesteia în România, ocazie cu care şeful statului şi-a exprimat dezacordul privind încercările de conectare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) cu aderarea la Spaţiul Schengen, a informat Administraţia Prezidenţială.
“Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că evaluările olandeze privind neajunsurile care grevează încă actul de Justiţie reflectă concluziile raportului din luna iulie întocmit în cadrul MCV al Comisiei Europene, pe care şeful statului l-a apreciat ca fiind corect. În acelaşi timp, preşedintele României a ţinut să-şi exprime dezacordul privind încercările de conectare a MCV cu alte procese din UE, precum accesarea fondurilor europene sau aderarea la Spaţiul Schengen. Şeful statului a menţionat că, pe tema MCV, dialogul între ministerele de externe trebuie să continue”, se arată într-un comunicat remis de Administraţia Prezidenţială.
Convorbirile au fost axate şi pe subiectul cooperării româno-olandeze în domeniul Justiţiei, şeful statului arătând importanţa continuării transferului de expertiză olandeză pentru îmbunătăţirea sistemului judiciar din România.
Preşedintele Băsescu a mai subliniat importanţa pe care o are pentru România dezvoltarea navigaţiei pe Dunăre şi integrarea acesteia într-o cale navigabilă unică Dunăre-Main-Rin care să permită racordarea Mării Negre de Marea Nordului. Şeful statului a arătat că dezvoltarea acestui proiect ambiţios constituie o expresie clară a acţiunii celor două state pentru combaterea schimbărilor climatice.
“Convorbirile cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos au permis şefului statului să constate că relaţiile bilaterale sunt complexe şi profitabile, mai ales sub aspect economic, pentru ambele ţări”, se arată în acelaşi comunicat.
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a decis să participe, joi, la şedinţa legislativului olandez, ca urmare a unei discuţii telefonice avute miercuri seară cu omologul său, revenind astfel asupra hotărârii de a anula vizita la Haga, a anunţat MAE.
“Şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu, a decis să participe mâine (joi – n.r.) la şedinţa din cadrul legislativului olandez, ca urmare a discuţiei telefonice din această seară între miniştrii de Externe ale celor două state, precum şi a clarificărilor primite pe canale diplomatice de la partea olandeză”, a precizat MAE.
Această hotărâre are ca scop susţinerea intereselor României chiar în ziua în care se va lua decizia privind poziţia Olandei asupra funcţionării Mecanismului de Cooperare şi Verificare care vizează România, a informat sursa citată.
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a anunţat, miercuri, că îşi anulează vizita în Olanda, calificând drept “inamical” gestul Guvernului acestei ţări de a transmite către Camera Reprezentanţilor o evaluare publică având “accente radicale” privind funcţionarea statului de drept în România, precum şi interpretări “excesive” asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
“MAE a aflat cu surprindere din presă de demersul Guvernului Olandei de a transmite către Camera Reprezentanţilor a acestei ţări o evaluare publică având accente radicale privind funcţionarea statului de drept în România, precum şi interpretări excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare şi Verificare”, se arăta într-un comunicat al instituţiei diplomaţiei româneşti.
Acest document a apărut public în ajunul vizitei ministrului român de Externe la Haga, în cadrul căreia urmau să se clarifice toate preocupările părţii olandeze legate de raportul Comisiei Europene, preciza sursa citată. AGERPRES