Preşedintele Traian Băsescu, prezent, joi seară, la aniversarea a zece ani de la privatizarea Uzinelor Dacia, a apreciat că acesta a fost probabil singurul subiect necontroversat în ceea ce priveşte privatizările din România.
“Un succes datorat în primul rând inteligenţei şi în egală măsură hărniciei şi dedicaţiei celor 18.000 de muncitori de la Dacia-Renault. Probabil semnificaţia evoluţiei Uzinelor Dacia mai este şi în alt efort. A fost probabil singurul subiect necontroversat în privatizările din România şi singura investiţie susţinută constant de toate guvernele şi nepusă de nimeni sub semnul întrebării. Pentru noi, pentru români, poate fi un exemplu că atunci când o idee este preluată din guvernare în guvernare, iar o investiţie este susţinută constant ea poate face cinste României”, a subliniat şeful statului, în discursul rostit la recepţia găzduită de Palatul Regal.
El a mărturisit că se bucură pentru faptul că în urmă cu zece ani s-a aflat printre miniştrii care au semnat hotărârea de guvern privind privatizarea Uzinelor Dacia.
“Sigur, eu eram doar o mică parte din participanţii la o decizie majoră. Mi-am pus semnătura pe multe alte obiective importante, fie că vorbim de finanţarea drumului naţional Bucureşti-Iaşi, fie că vorbim de finanţarea Autostrăzii Bucureşti-Cernavodă, de terminalul de un milion de containere din portul Constanţa, dar semnătura de care sunt cel mai mândru ca ministru este cea pusă pe Hotarârea de privatizare a Uzinelor Dacia, alături de alţi membri ai Cabinetului”, a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a apreciat că “nimeni nu a fost pregătit” pentru succesul pe care l-a avut privatizarea, poate nici măcar partea franceză.
“Îmi aduc aminte că în Hotarârea de Guvern era vorba de o privatizare în care Renault se angaja să investească circa 200 de milioane de dolari. După zece ani, Renault a realizat deja investiţii în valoare de 1,5 miliarde de euro, dezvoltând una din cele mai mari unităţi de producţie ale Grupului Renault şi, îmi permit să apreciez, poate cea mai de succes în momentul de faţă”, a spus Băsescu.
Potrivit acestuia, Dacia se califică pentru a fi “singura marcă naţională care a rezistat tranziţiei”, devenind, totodată, mai puternică decât era înainte de începerea tranziţiei.
“Pentru România, crearea a 18.000 de locuri de muncă la Uzinele Dacia-Renault şi a altor 130.000 în industria orizontală reprezintă un lucru extrem de important. Poate cel mai important lucru este acela că Dacia-Renault înseamnă un anume tip de tehnologie, pusă în slujba dezvoltării unor porduse româneşti”, a adăugat şeful statului.
Preşedintele Băsescu a mai afirmat că viitorul Dacia-Renault este unul extrem de atractiv, ţinând cont de trei mari piloni ai evoluţiei: leadershipul tehnologiei, protecţia mediului, siguranţa pasagerului şi siguranţa în trafic.
“Am convingerea că prin dezvoltarea centrului tehnologic de la Titu vor fi atrase suficiente creiere româneşti, inteligenţe româneşti care să răspundă.(…) Dacia vinde astăzi mai mult decât a vândut în 2007 şi în 2008, asta demonstrează că este un produs care răspunde momentului şi sper că va rămâne un produs care să răspundă pieţei mulţi ani de acum înainte”, a spus preşedintele Traian Băsescu.
Directorul general al Automobile Dacia, Francois Fourmont, a reamintit că pe 2 iulie 1999 a fost semnat acordul privatizării Dacia şi a subliniat că în acest moment în companie sunt angajate peste 18.000 de persoane, iar indirect, 130.000, la nivelul reţelei comerciale şi al furnizorilor.
“Niciunul dintre semnatarii acelui acord nu îşi imagina la momentul respectiv succesul care avea să apară în urma acestui parteneriat, în România şi în lume. Nimeni nu îşi putea imagina că zece ani mai târziu Uzina Dacia Piteşti avea să devină cea mai importantă uzină a Grupului Renault în lume şi că (…) România avea să devină a doua ţară, ca importanţă, după Franţa, în cadrul grupului”, a afirmat el.
Preşedintele Consiliului de Administraţie Dacia, Jacques Chauvet, a atras atenţia asupra “poveştii de succes” pe care o reprezintă Dacia, adăugând că acordul dintre Dacia şi Renault s-a impus ca o necesitate, din dorinţa de a găsi soluţii pentru a produce maşini accesibile şi adaptabile aşteptărilor clienţilor.
“Iată, după zece ani, pariul a fost câştigat, iar Dacia a devenit o marcă pentru care toţi concurenţii noştri ne invidiază. (…) Este un succes al Daciei, al Renault, al României şi al Franţei”, a spus el, mulţumind angajaţilor Dacia, precum şi autorităţilor române.
Jacques Chauvet a remarcat că industria auto traversează o perioadă de criză, dar a dorit să reamintească un “frumos proverb” românesc, potrivit căruia după furtună vine şi vremea bună.
La recepţia de la Palatul Regal au mai fost prezenţi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Răsvan Popescu, omul de afaceri George Copos, fostul director general al televiziunii publice Tudor Giurgiu, precum şi solistul Aurelian Temişan.
Grupul auto francez Renault a marchat joi zece ani de la preluarea Dacia, la 2 iulie 1999.
Dacia a ajuns cel mai important exportator de bunuri industriale al României, 80% din producţia sa fiind destinată pieţelor externe, iar în zece ani Dacia s-a transformat dintr-o marcă naţională într-una internaţională, produsele sale fiind vândute pe 60 de pieţe de pe patru continente.
Leagăn industrial al programului X90, România ocupă în prezent un rol esenţial în cadrul strategiei internaţionale a grupului Renault. Importanţa acordată ţării noastre este ilustrată de decizia Renault de a dezvolta în România o filieră completă în domeniul industriei auto, de la design şi inginerie, până la producţie şi comercializare.
Platforma de la Mioveni a devenit cel mai important centru de producţie din cadrul grupului Renault, aici fiind concentrate o uzină vehicule, cu o capacitate de 350 000 unităţi/an, o uzină mecanică specializată în producţia de motoare, cutii de viteze şi transmisii, şi cel mai mare centru logistic din cadrul grupului Renault.
Tot în România a fost instalat, în anul 2006, cel mai important centru de inginerie al grupului Renault din afara Franţei – Renault Technologie Roumanie. Acestuia îi este asociat un centru de design (singurul deschis de un constructor auto în Europa Centrală şi de Est) şi un centru de testare ale cărui lucrări de construcţie se află în derulare în perimetrul oraşului Titu şi care va deveni operaţional în anul 2010.
Demarat în anul 2004 cu un singur model de automobil, o berlină tricorp cu două versiuni de motorizare pe benzină, programul X90 a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, concretizată prin crearea unei veritabile game, de cinci modele diferite, disponibile în 30 de variante. În cinci ani, vehiculele platformei X90 (platforma Logan) au ajuns să fie vândute pe 70 de pieţe ale lumii, din care în 60 sub marca Dacia.
Dispozitivul industrial şi logistic al grupului Renault din România alimentează în prezent toate uzinele care produc modelele Logan şi Sandero în Maroc, Rusia, Iran, India, Brazilia, Columbia şi Africa de Sud.
Până la sfârşitul lunii mai 2009 au fost vândute peste 1.450.000 de vehicule Logan şi Sandero, din care peste 950.000 sub marca Dacia. Pentru a susţine fabricaţia în uzinele din afara României, centrul logistic ILN (International Logistics Network) de la Mioveni a expediat în ultimii ani peste 2,61 milioane mc de colecţii de piese şi componente – echivalentul a 760.000 de vehicule.
În România, unde dispune de cea mai extinsă reţea de dealeri, cu 99 puncte de vânzare, Dacia este liderul detaşat al pieţei, fiecare din modelele gamei fiind un best seller în segmentul său respectiv.
Datorită raportului dimensiuni/ prestaţii/ preţ unic, familia de modele Dacia a ajuns să fie apreciată pe pieţele mature şi exigente ale Europei Occidentale. Dacia exportă în prezent peste 80% din producţia sa, principalele destinaţii fiind Germania şi Franţa. Fiabilitatea şi nivelul de calitate al modelelor Dacia este recunoscut de presa internaţională de specialitate şi reflectat în studiile realizate de organisme prestigioase, precum institutul JD Powers sau Automobil Clubul German (ADAC).
Uzina Vehicule Dacia asigură producţia a cinci modele (Sandero, Logan berlină, Logan MCV, Logan Van şi Logan Pick-Up). Capacitatea sa de fabricaţie a fost triplată în ultimii zece ani, ajungând în iunie 2009 la 1.340 vehicule/ zi. Practic, în fiecare minut, de pe liniile de montaj ale uzinei iese un vehicul.
Uzina Mecanică Dacia, care produce o gamă de trei motoare şi două cutii de viteze, este în prezent al doilea centru de producţie mecanică al grupului Renault, o mare parte din producţie fiind destinată exportului. Platforma ILN (International Logistics Network) inaugurată la Mioveni în anul 2005 este cel mai mare centru de acest gen din cadrul grupului Renault.
Situl industrial de la Mioveni se situează la nivelul celor mai exigente standarde ale grupului Renault, beneficiind de certificările ISO 9001 în domeniul managementului calităţii şi ISO 14 001 în domeniul managementului calităţii mediului.
Dinamica Dacia şi a proiectului X90 a determinat dezvoltarea puternică a reţelei de furnizori auto din România, o parte dintre aceştia instalându-şi capacităţi de producţie în perimetrul platformei industriale de la Mioveni sau în regiunea Piteşti.
Creat în iunie 2006, Renault Technologie Roumanie (RTR) este deja al doilea centru de inginerie al grupului Renault şi cel mai mare din afara Franţei. Luând decizia de a instala în România un centru de o asemenea complexitate, Renault dovedeşte încrederea în potenţialul şi în inteligenţa tinerilor români. La RTR vor lucra, în final, aproape 3 000 de ingineri şi specialişti.
În 2010, RTR va dispune şi de un centru de testare la Titu, în judeţul Dâmboviţa, unde vor lucra peste 500 de persoane. Acesta va fi cel mai important centru de testare al grupului Renault din afara Franţei. Din iulie 2008, RTR are în responsabilitate viaţa serie a gamei X90 la nivel mondial – toate versiunile derivate produse în cele 9 uzine din lume. În plus, centrul de inginerie dezvoltă o parte din ce în ce mai importantă a noilor modele din gama Dacia.
În completarea centrului de inginerie din România, grupul Renault a inaugurat, în anul 2007, la Bucureşti, Renault Design Central Europe – primul şi singurul centru de design auto din Europa Centrală şi de Est. Primul rezultat al creativităţii echipei de designeri din Bucureşti este conceptul Duster, prezentat în martie 2009 la Salonul Auto de la Geneva.
Cu peste 18.000 de persoane angajate la Dacia, RTR, RCI şi la celelalte entităţi ale sale prezente în România, grupul Renault este unul dintre cei mai importanţi angajatori din economia românească. Luând în considerare cei peste 800 de furnizori din România şi reţeaua sa comercială, activitatea grupului Renault generează peste 130.000 de locuri de muncă. AGERPRES