Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, într-un interviu acordat la un post de televiziune, că, în cazul în care ar fi pus să aleagă între creşterea TVA şi cea a cotei unice, ar alege-o pe prima.
“La începerea negocierilor (cu FMI – n.r.) am spus că sunt două lucruri de ne-negociat: cota unică şi TVA. (…) Un ziarist a tras cu urechea la o discuţie pe care am avut-o cu oamenii de afaceri americani şi germani şi de acolo a lansat că ‘preşedintele este de acord cu mărirea TVA’, ceea ce nu este adevărat”, a declarat Traian Băsescu, la Kanal D.
Şeful statului a explicat că el a prezentat situaţia potrivit căreia există presiuni enorme pentru creşterea venitului bugetului de stat şi micşorarea deficitului, iar răspunsul său ar fi fost ‘sunt aceşti doi piloni’, pe care autorităţile române nu au dorit să le “mişte la semnarea acordului cu Fondul”.
“Probabil se va face o presiune, în continuare, din partea Fondului să creştem undeva. Am spus: în niciun caz nu se va atinge cota unică. Ne vom lupta şi pentru TVA. Dacă ar fi să aleg unde să se intervină, aş fi de acord pe TVA, dacă aş fi în situaţia să aleg între cele două. Ceea ce vă pot spune acum este că rămân pe aceeaşi poziţie în relaţia cu Fondul: să nu mărim niciun fel de taxe, pentru că plec de la convingerea că a mări taxele în perioadă de criză este inutil, mărim evaziunea”, a subliniat şeful statului.
Referindu-se la programul Prima Casă, Traian Băsescu a apreciat că, din punct de vedere economic, acesta şi-a atins ţinta.
“În prezent s-au emis garanţii în valoare de 262 milioane de euro. Peste 6.500 de familii şi-au găsit o soluţie pentru locuinţă, în două luni şi jumătate, iar programul are un nivel de garanţii guvernamentale de un miliard. Eu cred că, în următoarele şase luni, tot miliardul va fi acoperit”, a declarat Traian Băsescu.
El a admis că există inconveniente precum faptul că se stă la cozi, că nu sunt suficienţi funcţionari, birocraţia, dar a adăugat că legile obligă la o serie de formalităţi, având în vedere că este vorba de bani garantaţi de guvern.
“262 de milioane de euro garanţii emise de guvern în două luni şi jumătate reprezintă un succes. Nu sunt mulţumit nici eu, nici cei care v-au spus că stau prea mult la cozi, dar, pe fond, economic, şi-a atins ţinta”, a mai spus preşedintele.
În ce priveşte impozitul forfetar, Traian Băsescu a declarat că acesta “a fost o măsură bună” şi că ea “trebuie menţinută”. El a adăugat că, în judeţul Dolj, urmare a aplicării măsurii impozitului forfetar au fost radiate 3.000 de firme, dintre care peste 2.000 erau inactive. În opinia lui Traian Băsescu, firmele care nu au putut achita impozitul forfetar au fost cele care oricum nu erau pregătite să intre în economia de piaţă. Băsescu a mai declarat că în România există firme care nu plătesc impozite şi dispar după ce aduc zece camioane de mere din Polonia. AGERPRES