Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, într-o emisiune televizată, la postul public, că România are o diminuare masivă a exporturilor, iar acest lucru a atras diminuarea producţiei şi creşterea şomajului.
Întrebat ce anume a bulversat previziunile Fondului Monetar Internaţional în legătură cu creşterea economică din România, Traian Băsescu a precizat: “O să pară ciudat ce vă spun, dar sunt şi motive pozitive care duc la acest fenomen. Partea rea este că avem o diminuare masivă a exporturilor – exporturi pe care le aveam în Germania, în Franţa, în Marea Britanie, în Spania, toate ţări puternic afectate de criza economică – şi atunci s-a produs reducerea de comenzi către industria românească din aceste ţări, iar efectul a fost diminuarea producţiei în România şi creşterea şomajului. Pe de altă parte, scăderea produsului intern brut este generată şi de reducerea dramatică a importurilor. Aici suntem în partea pozitivă”.
Şeful statului a arătat că, dacă pe primele cinci luni ale anului 2008, România a avut un deficit de cont curent (diferenţa dintre import şi export – n.r.) de 7,6 miliarde de euro, anul acesta are un deficit de cont curent de 1,7 miliarde de euro pe primele cinci luni ale anului.
“Asta înseamnă că am ajuns la un deficit sustenabil deja prin investiţii străine directe. Sper ca acest trend să se menţină şi evaluările sunt că am încheia anul cu un deficit de cont curent între 5 la sută şi 6 la sută, o ajustare extraordinară faţă de 13,5 la sută din produsul intern brut, cât am avut anul trecut. Şi acum venim la o teorie simplă şi eu îi rog pe economişti să mă scuze că fac aprecieri economice, ştiu că îi înfurie (…), ajungem să infirmăm acea gogoaşă care era vândută de guvernul trecut: dăm bani ca să stimulăm consumul. Iată ce înseamnă creştere economică bazată pe consum”, a spus şeful statului.
Traian Băsescu a arătat că, atunci când se reduce consumul, se prăbuşeşte creşterea economică.
“Aici trebuie să învăţăm lecţia, şi sper ca acest guvern să ţină cont, el a şi luat măsuri în consecinţă, să ţină cont de realitatea faptului că o creştere economică temeinică se bazează în primul rând pe investiţii. Investiţiile dacă ar fi fost preponderente în raport cu creşterea economică generată de consum, România ar fi suportat un şoc mai mic”, a subliniat Băsescu.
Potrivit şefului statului, ce se întâmplă în România trebuie privit măcar în context european, mai ales că sunt multe state care au căderi economice mult mai mari decât ţara noastră şi efecte sociale mult mai puternice.
“Deci, din acest punct de vedere, m-aş îndrepta către o oarecare concluzie. Nu mai avem un deficit de cont curent pe primele cinci luni de 7,6 miliarde. Se traduce printr-o datorie mai mică. Pentru că aceşti bani trebuiau acoperiţi. Vom avea mai puţin de plătit în contul deficitului de cont curent. (…) Avem cinci miliarde de euro mai puţin de plătit, într-un fel sau altul. Deci ne apropiem să ne echilibrăm ceea ce exportăm cu ceea ce importăm”, a precizat Traian Băsescu. AGERPRES