Preşedintele Traian Băsescu a rugat partidele politice să continue discuţiile până joi în jurul prânzului pe tema propunerii unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, adresându-le acestora un apel la responsabilitate.
“Îmi fac datoria să fac apel la responsabilitate. Eu am rugat partidele să continue discuţiile până mâine, în jurul prânzului, pentru a găsi soluţia optimă pentru România. Nu, în principal, pentru rezolvarea crizei politice, ci, în principal, pentru rezolvarea crizei economice. Criza politică fără a avea perspectiva (…) rezolvării crizei economice este o mare eroare care se poate face în acest moment”, a afirmat, miercuri seara, preşedintele Traian Băsescu, la finalul unei noi runde de consultări cu liderii formaţiunilor parlamentare.
El a invocat textul Constituţiei, susţinând că responsabilitatea pentru formarea unei majorităţi în Parlament aparţine primului-ministru, nu partidelor.
“Vă rog pe toţi, şi vă rog în modul cel mai respectuos, să citiţi Constituţia României. Nu există niciun articol în care partidele au responsabilitate pentru formarea majorităţii. Responsabilitatea pentru formarea unei majorităţi în Parlament aparţine primului-ministru desemnat. El intră în negociere cu partidele pentru a-şi forma un Cabinet în aşa fel încât să poată să primească votul de învestitură”, a spus Băsescu.
În acest sens, el a menţionat articolul 103 alineatul 2 din Constituţie, conform căruia candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
“Primul-ministru desemnat îşi formează echipa, pregăteşte programul, îl prezintă Parlamentului. Programul şi lista Guvernului se dezbat în Camera Deputaţilor şi Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi al senatorilor. Acesta este mecanismul şi eu invit chiar şi pe formatorii de opinie să înţeleagă că nu mă voi abate de la Constituţie în desemnarea primului-ministru şi în fixarea atribuţiunilor acestuia. Atribuţiunile vor fi conform Constituţiei”, a subliniat preşedintele.
Traian Băsescu a mai declarat că, miercuri, PD-L, renunţând la candidatura pentru funcţia de prim-ministru anunţată iniţial, a făcut solicitarea să poată să transmită o propunere pentru funcţia de prim-ministru, plecând de la premisa că este partidul cu cel mai mare număr de parlamentari.
“V-aş aduce aminte că, pe durata întregului mandat de preşedinte, întotdeauna am făcut desemnarea primului-ministru de la partidul sau alianţa înregistrată juridic care a dobândit la alegeri cel mai mare număr de parlamentari. În mandatul 2004 – 2008, am desemnat prim-ministru de la Alianţa D.A. pentru că avea un parlamentar mai mult decât PSD, care nu a fost într-o alianţă înregistrată juridic cu PC. În acest exerciţiu legislativ, 2008-2012, am încredinţat mandatul de prim-ministru PD-L, care a obţinut cu trei parlamentari mai mult decât Alianţa PSD+PC”, a precizat Băsescu.
Şeful statului a dat asigurări că nicio presiune nu îl va face să încalce litera şi spiritul Constituţiei. “Majoritatea trebuie să şi-o formeze primul-ministru desemnat. Dacă nu poate să-şi formeze o majoritate, după zece zile depune mandatul, dar nu voi face nicio abatere de la Constituţie la sfârşit de mandat”, a conchis preşedintele Traian Băsescu.
El a afirmat că optează pentru om care să aibă expertiză economică şi experienţă în relaţia cu băncile, dar şi cu instituţiile internaţionale bancare şi financiare, pentru funcţia de prim-ministru.
“Având în vedere situaţia economică, pe care s-a suprapus şi criza politică, opţiunea mea rămâne aceea că prioritatea majoră rămâne tratamentul pentru criza economică. Criza politică a fost adăugată peste criza economică de partide care nu au avut responsabilitatea a ceea ce fac. Opţiunea mea pentru funcţia de prim-ministru este către un om care să aibă expertiză economică. De asemenea, un om care să aibă experienţă în relaţia cu băncile, dar şi cu instituţiile internaţionale bancare şi financiare. De asemenea, avem nevoie de un prim-ministru care să aibă capacitatea de a coordona toate ministerele, instituţiile, de care depinde realizarea obligaţiilor noastre în relaţia cu FMI şi cu UE, al doilea finanţator ca dimensiune”, a declarat preşedintele.
Băsescu a apreciat că acest lucru este cu atât mai important cu cât în condiţiile în care România nu va obţine următoarele două tranşe de la FMI, ar putea exista dificultăţi în plata salariilor şi pensiilor.
“Vreau să se înţeleagă foarte bine că fără să tragem cele două tranşe de la FMI şi de la UE în lunile octombrie, noiembrie, decembrie şi în acest orizont de timp, avem dificultăţi, sau să o spun foarte deschis, putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile”, a precizat şeful statului.
Traian Băsescu a apreciat însă că partidele abordează stângaci o astfel de chestiune, considerând că ţine de responsabilitatea ministrului de finanţe.
“Aş vrea să lămuresc un lucru, care îmi arată cât de stângaci abordează partidele problema primului ministru prin prisma crizei economice. Răspunsul la descrierea pe care eu am făcut-o legat de viitorul prim ministru (…) a fost: nu, avem nevoie de un ministru de finanţe bun. Pentru mine a fost răspunsul care mi-a arătat că vorbeam despre lucruri diferite. Problema acordului cu FMI şi cu UE nu este legată numai de Ministerul de Finanţe, este legată de îndeplinirea condiţiilor pe salarizare, restructurarea aparatului de stat, îndeplinirea condiţiilor pe care ni le-am asumat pe sistemul de pensii, absorbţia fondurilor europene. Toate acestea se constituie într-un ansamblu care să ne permită să facem tragerile legate de finanţarea de la FMI, de la sfârşitul acestei luni, începutul lunii noiembrie şi tranşa de la UE din luna decembrie”, a spus preşedintele.
Băsescu a insistat asupra faptului că dificultăţile economice trebuie rezolvate cu prioritate. “Vreau să se înţeleagă foarte bine. Prima criză pe care o avem este cea economică, iar criza politică trebuie să fie rezolvată găsind formule să susţinem criza economică. Aş spune că în ultimele zile partidele s-au jucat cu economia, nu au luat în consideraţie toată gravitatea situaţiei pe care o generează, suprapunând şi o criză politică pe o criză economică”, a spus preşedintele Traian Băsescu.