Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată în perioada 1 – 5 iunie la Romexpo, și-a închis porțile, organizatorii și reprezentanții editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediția din 2015 a târgului.
“Față de anul trecut am realizat vânzări cu 10% mai mari decât anul trecut”, a declarat, pentru AGERPEES, Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România (AER), organizatorul salonului, precizând că 100.000 de vizitatori au trecut pragul Bookfest.
El a menționat că această creștere a venit din zona cărții pentru copii, dar și din buna prestație a Israelului, țara invitat de onoare a Bookfest 2016.
“Eu cred că am avut o mare creștere din zona cărții pentru copii. Faptul că la toate standurile se puteau găsi cărți frumoase pentru copii a contribuit mult atât la creșterea vizitatorilor, cât și a vânzărilor. Și, evident, programul Israelului, care s-a achitat cu asupra de măsură de sarcina de invitat de onoare și a atras foarte multă lume. Nu știu dacă am mai văzut pavilionul invitatului de onoare atât de animat ca anul acesta. Bravo lor! Aș vrea chiar să remarc eforturile pe care le-au făcut”, a spus Mitrică.
Reprezentantul AER a accentuat că, în ciuda “temerilor legate de securitate”, Israelul “a avut curajul să investească și în evenimente și în prezența autorilor, chiar dacă toate activitățile s-au desfășurat prin intermediul ambasadei, această țară neavând o reprezentanță culturală la București”.
Totodată, Mihai Mitrică a evidențiat buna colaborare cu ministerele Culturii și Educației Naționale.
****
* “Ne-am bucurat și noi, editura, și sunt sigură că și publicul de o ediție foarte bună a târgului de vară, a Bookfest, iar din punct de vedere al vânzărilor suntem cam cu 15% peste nivelul anului trecut”, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriela Maz, director de promovare Humanitas.
La Humanitas, într-un Top 5 al celor mai vândute titluri, primul loc este ocupat de “Strania istorie a comunismului românesc și nefericitele ei consecințe” de Lucian Boia, urmat de “Nebunia de a gândi cu mintea ta” de Gabriel Liiceanu, “Neliniști vechi și noi”, noua carte a lui Andrei Pleșu, “Cum gândesc politicienii” de Radu Paraschivescu și volumul colectiv în coordonarea arhitectei Gabriela Tabacu — “Bucureștiul meu”.
La Humanitas Fiction, Top cinci începe cu “Iuda” de Amos Oz, a doua poziție fiind ocupată de romanul lui Boualem Sansal “2084 Sfârșitul lumii”, carte care a primit Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015, a precizat Maz. Pe cea de-a treia poziție s-a situat celebra carte a lui Franz Kafka “Scrisoare repetată”, pe cea de-a patra — “Toată lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr (o carte care a primit Pulitzer în 2015) și pe locul cinci cartea scrisă de Amos Oz împreună cu fiica lui “Evreii și cuvintele”. Tot pe locul cinci, la diferență de doar câteva cărți, se află “Royal Chemical și alte scrieri”, a mai spus reprezentanta Humanitas.
* Polirom a înregistrat vânzări cu 10% mai mari decât anul trecut, primele patru locuri fiind ocupate în ordine de “Sexualitate și societate. Istorie, religie, literatură” de Andrei Oișteanu; “Durere” de Zeruya Shalev; “Ea și El. Biografia unei relații” de Aurora Liiceanu și “Lumea în Si bemol” de Dan Grigore în dialog cu Dia Radu.
În Top 5 Cartea Românească, ordinea este următoarea: “Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă” de Matei Vișniec; “Darul lui Serafim” de Simona Antonescu; “Pascal desenează corăbii” de Radu Niciporuc; “Lâna de aur. Călătorii și călătoriile în literatura română” de Mircea Anghelescu și “Anii ’30. Extrema dreaptă românească de Zigu Ornea.
Potrivit Claudiei Fitcoschi, director de promovare și relații cu presa Polirom, cele mai căutate volume au fost cele din colecțiile: Biblioteca Polirom, Top 10+, Hexagon. Cartea de călătorie și Historia.
* La Litera, pe primele două locuri în Top 5 se află cărțile-mărturie semnate de Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015: “Războiul nu are chip de femeie” și “Ultimii martori”. Pe locul trei se situează scriitorul norvegian Karl Ove Knausgard, cu al doilea volum din celebra serie autobiografică “Lupta mea. Cartea a doua. Un bărbat îndrăgostit”, locul patru fiind ocupat de cea mai nouă apariție în seria Kronika, semnată de Paul Dobrescu, profesor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA, București, “Crizele de după criză”. Tot în Top 5 se regăsește cel mai nou titlu din imprintul Introspectiv, “Mindware, Instrumente pentru o gândire inteligentă” de Richard E. Nisbett.
La Litera Mică, pe primul loc al vânzărilor se află “Soy Luna, Marea aventură, Disney!”, următoarele locuri fiind ocupate de “Iepurașul care voia să adoarmă” de Carl-Johan Forssen Ehrlin, “Henry și puterea imaginației” de Skye Byrne, “Star Wars. Trezirea forței” și “Descendenții. Insula pierduților” de Melissa de la Cruz.
* Potrivit Anei Andone, PR Nemira, această editură a înregistrat vânzări cu 40% mai mari decât anul trecut, în 2016 Nemira participând la Bookfest cu nenumărate noutăți editoriale pentru cititori cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființare.
“S-au cumpărat atât cărți de ficțiune literară, science fiction și fantasy, literatură young adult, nonficțiune din colecțiile Istoria, Anticipația sau Philemon, dar și cărțile pentru cei mici de la editura Nemi de carte pentru copii, relansată anul acesta, au fost la mare căutare, mai ales în cadrul Bookfest Junior 2016”, a precizat Ana Andone.
Cea mai vândută carte Nemira la Bookfest 2016 a fost “Viața mea” de Charles Chaplin, pe locul doi s-a situat al doilea volum din seria Outlander, “Talismanul” de Diana Gabaldon, apărut în colecția Nautilus, locul al treilea fiind ocupat de “Misterul regelui. Despre scris” de Stephen King. Pe locul al patrulea s-a situat “Fata cu toate darurile” de M.R. Carey, iar pe locul al cincilea “Marea șansă” de Olivia Manning, primul roman din Trilogia Balcanică, apărut în colecția Babel.
La Top vânzări editura Nemi de carte pentru copii, în ordine s-au situat: “Bufnița care se temea de întuneric” de Jill Tomlinson; “De ce vă certați, Matei?” de Brigitte Weninger și “Alice în țara Minunilor”, adaptare de Emma Chichester Clark.
* La Corint, care a înregistrat vânzări cu 35% mai mari decât în 2015, cele mai vândute titluri au fost: “Islamism” de Glenn Beck, “Poveștile Peleșului” de Carmen Silva, “Amărâte și vesele. Vieți de jupânese și cucoane” de G. Gane, în timp ce la Curtea Veche Publishing, topul celor mai bine vândute titluri are pe primele două locuri cărțile polițistului Marian Godină “Flash-uri din sens opus” și “În misiune cu Marian”, urmate de “Cea mai frumoasă poveste. Nu vom putea evada din istoria noastră” de Adrian Cioroianu.
* La standul Editurii All, care a vândut aproximativ la fel ca anul trecut, în topul celor mai bine vândute cărți s-au situat “Central Park” de Guillaume Musso, seria “Pisicile războinice” de Erin Hunter, “Sub acoperire. Povestea poliției secrete britanice” de Rob Evans și Paul Lewis, “Ultimul vis al Cleopatrei” de Christian Jacq și “Așa ceva nu s-ar putea întâmpla niciodată” de Jon McGregor.
* Pentru Paralela 45, cele mai vândute cărți au fost din colecțiile “Opera poetică” și “Qpoem”, volumul “Lumea imaginată de…”, ultimul succes internațional semnat de Keri Smith, precum și volumele din colecția “Portalul magic”. De succes la public s-au bucurat și volumele bilingve român-englez, român-francez, român-german.
* La Editura TREI, pe primul loc se află “Carieră malefică” de Robert Galbraith (aka J.K. Rowling), urmată de “Cartea clanului din Baltimore” de Joel Dicker, “Banda celor șase ciori” de Leigh Bardugo, “Convinge-mă” de Lee Child și “Povestea unui nou nume” de Elena Ferante.
De asemenea, în colecțiile de Psihologie pe primul loc se află cartea “Află adevărul”, scrisă de trei foști agenți CIA (Philip Houston, Michael Floyd, Susan Carnicero), urmată de “Arta de a iubi” de Erich Fromm, de “Psihologia sinelui”, de “Mamă, sunt tachinat”, de Lawrence J. Cohen, Michael Thompson, Catherine O’Neill Grace, și “Burnout” de Jörg Fengler.
* La RAO, primul loc a fost ocupat de cartea lui Gabriel Garcia Marquez “Călătorie spre obârșie”, urmată de “Capătul Veșniciei” de Ken Follet; “În bucătăria lui Joseph” de Joseph Hadad; “Biblia pierdută” de Igor Bergler și “Cartea vinurilor” de Marinela Vasilica Ardelean.
AGERPRES/(AS — autori: Daniel Popescu, Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)