Uniunea Europeană ar trebui să transmită un mesaj de asigurare cetăţenilor din această regiune, iar perspectiva europeană rămâne un instrument puternic în vederea reformelor, a declarat, vineri, premierul în exerciţiu, Emil Boc, la deschiderea lucrărilor summit-ului Iniţiativei Central-Europene, care se desfăşoară la Bucureşti.
“Pentru unii dintre membrii ICE, platforma s-a dovedit un cadru util de pregătire pentru Uniunea Europeană şi sperăm să vedem împlinirea aspiraţiilor europene ale acelor state care nu sunt încă membre”, a afirmat Emil Boc
Şeful Executivului de la Bucureşti s-a referit la schimbările profunde care au marcat, în 2009, întreaga regiune ICE, din care fac parte 18 state, membre şi nemembre ale Uniunii Europene, reliefând că Uniunea trebuie să transmită un mesaj de asigurare statelor din zonă.
“Dincolo de răspunsul la progresele făcute de Balcanii de Vest, UE ar trebui să transmită un mesaj de asigurare cetăţenilor din această regiune. Balcanii de Vest sunt parte a Europei şi în timpul acestor vremuri dificile din punct de vedere financiar ar trebui să găsim cele mai bune soluţii pentru aceste ţări”, a menţionat Boc.
Criza economică afectează în egală măsură ţările avansate şi pe cele în curs de dezvoltare, a arătat premierul, subliniind că, deşi o revenire economică deplină va mai necesita timp şi muncă, există deja semne de revenire la normalitate.
“Motorul de creştere pare să se repornească, având în vedere prognozele de revenire parţială pentru prima jumătate a anului 2010. Chiar dacă creşterea va reveni însă, ar putea să dureze până când rata de angajare îşi va reveni, de asemenea”, a afirmat Emil Boc.
El a reiterat că investiţiile reprezintă cea mai importantă măsură pentru menţinerea şi crearea unor noi locuri de muncă.
Premierul a susţinut că securitatea energetică este de o importanţă majoră pentru ţările din regiune şi a adăugat că România este interesată de toate dimensiunile privind consolidarea securităţii energetice: diversificarea rutelor şi a surselor, consolidarea pieţei interne a UE pentru energie şi gaz şi reducerea consumului prin energie regenerabilă.
“Susţinem cu fermitate gazoductul Nabucco ca prioritate din punct de vedere al infrastructurii energetice. Apreciem prioritatea exprimată de unele ţări pentru dezvoltarea Coridorului Sudic pentru care Nabucco este principalul proiect”, a remarcat Emil Boc.
Premierul a amintit că România este unul dintre iniţiatorii Strategiei europene la Dunăre, împreună cu Austria, şi a spus că promovarea acestei strategii la nivelul UE “demonstrează capacitatea noastră ca membru responsabil de a contribui efectiv la dezvoltarea Uniunii”.
Boc a declarat că susţine creşterea fondului de cooperare ICE pentru 2010, pentru ca platforma să dispună de resurse spre a-şi atinge obiectivele.
România deţine preşedinţia în exerciţiu a ICE, în intervalul 1 ianuarie- 31 decembrie 2009. Exercitarea preşedinţiei ICE implică organizarea şi găzduirea de către România a unor evenimente la nivel înalt, între care reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe şi a summit-ului ICE, ce se desfăşoară la Bucureşti, în zilele de 12 şi 13 noiembrie.
Scopul organizaţiei este dezvoltarea cooperării politice, economice, tehnice şi culturale între cele 18 state membre: Albania, Austria, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina, Ungaria. AGERPRES