Cea mai importantă preocupare de până acum a Guvernului a fost de a lua acele măsuri care să limiteze efectele negative ale crizei economice prin mijloace ”legale şi instituţionale”, a declarat, luni, premierul Emil Boc la o întâlnire pe teme economice, organizată de KPMG.
”Suntem în situaţia de a guverna România în cel mai dificil moment de după 1989 din punct de vedere economic. Nu cred că a fost un moment mai dificil ca acesta din perspectiva situaţiei economice, pentru că de data aceasta, pe lângă problemele interne, avem şi o problemă externă legată de criza economică. (…) De aceea, cred că în acest context dificil unul dintre lucrurile pe care acest Guvern l-a făcut cât de cât bine este acela de a limita, atât cât s-a putut, efectele negative ale crizei economice. A fost cea mai importantă preocupare pe care am avut-o până în acest moment, de a limita cu mijloace legale şi instituţionale efectele negative ale crizei economice”, a spus Boc.
Premierul a enumerat cu această ocazie măsurile pe care le-a luat din acest punct de vedere, printre acestea numărându-se menţinerea cotei unice de impozitare, de 16 %, dar şi nivelul TVA-ului la 19%.
El a precizat că, în ceea ce priveşte impozitul pe venitul individual, România are cea mai scăzută rată din UE, iar, în privinţa impozitului pe profit, doar cinci ţări au un impozit mai mic decât România, şi anume cele trei ţări baltice, Bulgaria şi Cipru.
”Şi aici ne încadrăm într-o limită absolut rezonabilă pentru a menţine şi încuraja mediul de afaceri”, a menţionat primul-ministru.
Boc a reamintit că Guvernul a reuşit să păstreze un curs echilibrat al raportului dintre leu şi euro, pentru aceasta încheindu-se un acord de împrumut cu CE şi FMI.
”Nu vă ascund că unul dintre obiectivele pe care le-am avut atunci când am încheiat acordul de împrumut cu CE şi FMI a fost şi acela de a oferi mediului de afaceri un climat relativ stabil printr-o corelare a politicii fiscale a Guvernului cu politica monetară a BNR, pentru a menţine un curs echilibrat euro-leu”, a mai spus Boc.AGERPRES