Arhitecții din întreaga lume reuniți la Bienala de Arhitectură de la Veneția, care se deschide sâmbătă, au abandonat proiectele spectaculoase pentru a se concentra asupra unor soluții simple și ecologice împotriva inegalității și sărăciei care afectează atât de mulți oameni din întreaga lume, conform AFP.
Lansată sub titlul “În direct de pe front”, cea de-a XV-a ediție a Bienalei de Arhitectură este condusă de chilianul Alejandro Aravena, laureat în acest an al prestigiosului premiu Pritzker, considerat Nobelul arhitecților.
În fața presei arhitectul chilian a apelat la o serie de exemple pozitive care i-au permis să “câștige lupta” pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor, în special ale celor săraci și marginalizați.
“Noi vorbim despre povești de succes, care merită să fie povestite, în care arhitectura a făcut, face sau va face o diferență pentru a câștiga această luptă și pentru a împinge mai departe frontierele”, a explicat el.
Pentru a-și ilustra cuvintele, Alejandro Aravena, 48 de ani, celebru pentru implicarea sa în proiecte sociale, a invitat în laguna venețiană88 de arhitecți din 37 de țări. Dintre aceștia, 50 sunt prezenți pentru prima oară la acest eveniment, iar 33 au mai puțin de 40 de ani.
Deciziile arhitectului chilian cu privire la invitați nu au fost constrânse nici de considerente de ordin organizatoric și nici de vârstă sau de țările de proveniență. “Singurul meu scop a fost îmbunătățirea vieții oamenilor”, a precizat el.
În acest an, Bienala, care se va încheia la 27 noiembrie, transmite un mesaj politic întregii lumi, cerându-le arhitecților să-și modifice prioritățile: cei fără adăpost, migranții, oamenii din mediul rural și cei marginalizați.
Iar datorită implicării puternice a lui Alejandro Aravena, câștigător al Leului de Argint (la cea de-a 11-a Expoziție Internațională de Arhitectură din cadrul Bienalei din Veneția din 2008) și primul comisar sud-american din istoria Bienalei, majoritatea proiectelor prezentate la Veneția în acest an sunt realizate din materiale simple (lemn, piatră, ciment), pe baza desenelor și planurilor care ilustrează cel mai bine munca de zi cu zi a arhitectului.
“Alejandro Aravena ne-a demonstrat prin această Bienală că această luptă poate fi câștigată”, a comentat președintele evenimentului venețian, Paolo Baratta.
Printre invitații de la Bienală se numără arhitectul paraguayan Solano Benitez care, prin creațiile sale deopotrivă originale și poetice, realizate din cărămizi de argilă și expuse în Grădinile Bienalei, reușește să transforme “lipsurile în abundență”.
Mexicanul Juan Casillas a beneficiat de ajutorul tinerilor pentru a construi case ecologice, din materiale biodegradabile, la Ciudad Juarez, unul dintre cele mai violente orașe din lume.
O altă realizare, un turn colector al apei pluviale construit doar din bambus și plastic biodegradabil, ilustrează direcția noii mișcări din arhitectură, o mișcare care ține cont în egală măsură de factorul social și de cel de mediu. Denumit ‘Warka Water’, după numele copacului etiopian warka, acest turn este opera arhitectului italian Arturo Vittori.
De la această ediție a Bienalei nu lipsesc nici superstarurile lumii arhitecților, fiind posibilă admirarea celor mai noi proiecte realizate de britanicii Norman Forster și Richard Rogers, de japonezul Kazuyo Sejima sau de italianul Renzo Piano.
AGERPRES/(AS — editor: Codruț Bălu, editor online: Andreea Lăzăroiu)