Fostul președinte Traian Băsescu a declarat joi seară la B1 TV că informațiile din dosarul ce vizează infracțiunea de amenințare la adresa senatorului PSD Gabriela Firea, actualul primar al Capitalei, au fost făcute publice de către procurorii de caz pentru a crea ”presiune mediatică” și a ”forța mâna” procurorului general să nu se mai uite pe rechizitoriu.
”Rechizitoriul nu a ajuns la instanță. (…) Procurorul general nu a spus nevinovat. (…) Acest om a spus: e în regulă, rămâne inculpat, dar vedeți că rechizitoriul vostru are probleme mari de încălcare a normelor internaționale. (…) Și mai spune un lucru sever — aveți probleme de profesionalism. Eu îi sfătuiesc să citească această ordonanță pentru că e o lecție dată de procurorul general. Aceste abordări trebuie să devină școală în Parchetele din România. Tot așa de riguroasă era și Kovesi când am numit-o procuror general și pe urmă s-a adaptat sistemului coclit. (…) Informațiile au fost date pe surse pentru a exercita presiune publică pe procurorul general. (…) E jenant că încărcăm instanțele cu disputele noastre (…) și că găsești procurori dispuși să arbitreze pe penal jocurile politice, în loc să spună mergeți în civil”, a spus Traian Băsescu.
Conflictul dintre cei doi a început anul trecut, când Băsescu i-a transmis fostului senator PSD că trebuie să aibă grijă de soțul ei, primarul orașului Voluntari, că este posibil să nu mai ajungă acasă. Gabriela Firea l-a dat în judecată pe Traian Băsescu, însă imunitatea prezidențială nu le-a permis procurorilor să înceapă ancheta decât după terminarea mandatului la Cotroceni.
Procurorul general Augustin Lazăr a infirmat soluția dată de un procuror de la Parchetul General privind trimiterea în judecată a fostului președinte Traian Băsescu pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare în legătură cu declarațiile date la adresa Gabrielei Firea.
Decizia a fost luată deoarece în rechizitoriu faptele sunt descrise la modul general, este luată în considerare doar percepția Gabrielei Firea în acest caz, iar depășirea limitelor libertății de exprimare nu implică în mod necesar intrarea în sfera răspunderii penale.
AGERPRES/(A — autor: Oana Mălina Negrea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)