Examenul de bacalaureat ar putea fi simplificat dacă propunerea formulată sâmbătă de ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, la o întâlnire cu liderii sindicatelor din învăţământ, va fi adoptată de Parlament în cadrul unui pachet de legi ale educaţiei.
Potrivit ministrului Educaţiei, propunerea se referă la eliminarea probelor orale, urmând ca bacalaureatul să cuprindă doar trei probe scrise, respectiv la limba română – obligatorie pentru toată lumea, la matematică – obligatorie pentru cei care au absolvit licee cu profil ştiinţific, real sau tehnologic şi o parte din cele vocaţionale cum ar fi liceele militare sau la istorie, care va fi o disciplină obligatorie pentru cei din zona socio-umanistă şi cei de la liceele vocaţionale de muzică, artă plastică etc., în funcţie de profilul liceului. Totodată, la alegere şi tot în funcţie de profil, se va da a treia probă la chimie, fizică, informatică sau biologie pentru clasele de real, respectiv economie, geografie, logică, filosofie şi psihologie pentru secţiile umane. O ultimă probă, cea de-a patra, va fi pentru elevii reprezentând minorităţile naţionale, respectiv limba maternă.
“La intrarea în clasa a V-a, elevii vor şti cum se va realiza trecerea spre liceu, iar în programul clasei a XI-a, aceştia vor afla cum se va decurge bacalaureatul”, a precizat Ecaterina Andronescu.
Totodată, ministrul a menţionat că pe parcursul clasei a XII-a vor fi evaluări ale elevilor cu privire la competenţele dobândite la comunicare în limba română sau în limba maternă, precum şi la competenţele digitale obţinute în utilizarea calculatorului, noţiuni elementare pe care elevii le-au deprins în decursul anilor de liceu. Vor fi evaluate, de asemenea şi competenţele lingvistice ale elevilor, performanţele pe care ei le-au realizat în însuşirea unei limbi străine, evaluare care se va încheie cu obţinerea unui certificat.
Ministrul Educaţiei a mai precizat că elevii care absolvă licee de specialitate cu profiluri bine conturate vor primi şi certificate pentru competenţă profesională – nivelul 3, pe baza cărora se vor putea angaja.
Potrivit metodologiei în vigoare, la examenul de bacalaureat se susţin, în prezent, mai multe probe: limba şi literatura română, scris şi oral, limba şi literatura maternă, scris şi oral, limba şi literatura modernă – probă orală, proba obligatorie a profilului denumită şi proba D – probă scrisă, o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării – proba E – probă scrisă sau practică, o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării, proba F, proba scrisă sau practică.AGERPRES