Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au condamnat-o, marţi, pe Anamaria Straus, autoarea accidentului mortal produs pe şoseaua Kiseleff din Capitală, la doi ani de închisoare cu suspendare şi la plata a 135.000 de euro daune morale către familia studentei din Republica Moldova, victimă a accidentului.
De asemenea, instanţa a decis ca Anamaria Straus să efectueze anual cursuri de pregătire teoretică pentru cunoaşterea regulilor de circulaţie rutieră şi a normelor de prim ajutor în caz de accidente.
În plus, SC Allianz Ţiriac Asigurări SA, asiguratorul autoturismului, trebuie să achite o răspundere civilă de 10.000 de euro, reprezentând daune materiale şi 200.000 de euro daune morale.
Decizia Judecătoriei Sectorului 1 nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis-o în judecată, în decembrie 2008, pe Anamaria Straus, acuzată de uciderea unei studente din Republica Moldova pe trecerea de pietoni din dreptul Muzeului Satului, pe şoseaua Kiseleff, în martie 2008.
Pe 27 martie 2008, Anamaria Straus se afla la volanul unui autoturism, marca Audi A 6, pe traseul Podul Grant – bd. Mareşal Averescu – Arcul de Triumf, după care a intrat pe şoseaua Kiseleff, pe banda a treia a carosabilului.
În jurul orei 16,20, pe trecerea de pietoni de la intrarea în Muzeul Satului, Anamaria Staus a lovit-o în plin pe studenta Tatiana Duplei, cetăţean al Republicii Moldova, aflată la studii în România.
Victima a decedat în ambulanţă, în drum spre spital şi, conform fişei de deces emise de INML, “moartea numitei Tatiana Duplei, în vârstă de 21 de ani, a fost violentă”.
Anchetatorii au reuşit să refacă pas cu pas împrejurările producerii accidentului.
În deplasarea spre Casa Presei Libere, autoturismul Audi A 6 se afla pe banda a treia a străzii. Cum pe această bandă traficul era greoi, Anamaria Straus a făcut o depăşire şi trecut pe banda a doua, cu intenţia de a ajunge pe banda întâi, manevra fiind descrisă de un martor ca un veritabil “slalom”. Femeia a reuşit să ajungă pe banda întâi, dar s-a răzgândit şi a trecut pe banda a doua, exact în apropierea trecerii de pietoni.
Preocupată de aceste manevre, şoferiţa nu a observat că autoturismul de pe banda întâi s-a oprit pentru a da prioritate unui pieton şi a lovit-o pe fată cu partea stânga faţă a autoturismului.
Anamaria Straus a declarat ulterior că fata a traversat în fugă, afirmaţie contrazisă de ceilalţi şoferi martori la accident. Ulterior, inculpata a revenit cu o altă declaraţie, în care spunea că pe partea dreaptă a drumului se afla un autobuz oprit în staţie, care i-a obturat vizibilitatea şi nu a observat pietonul traversând.
Şi această declaraţie a fost infirmată de anchetatori, deoarece staţia RATB este amplasată după trecerea de pietoni, în timp ce un martor a declarat că autobuzul plecase din staţie în momentul producerii accidentului.
Potrivit rechizitoriului, în zona trecerii de pietoni unde s-a produs accidentul existau următoarele indicatoare rutiere: “Trecere pietoni”, “Presemnalizare biciclişti”, “Oprirea interzisă” şi “Limitare viteză 60 km/h”.
Condiţiile de vizibilitate erau normale, stâlpii pe care sunt amplasate indicatoarele rutiere sunt postaţi la marginea trotuarului şi nu sunt obturate de vegetaţie.
Mai mult, Anamaria Straus a recunoscut, într-o declaraţie dată în timpul anchetei, că circula des pe acel traseu şi cunoştea bine zona.
Concluzia anchetatorilor este că accidental s-a produs din vina inculpatei, care nu i-a acordat prioritate fetei. AGERPRES