“Sindicatul Democratic Învăţământ (SDÎ) Arad consideră abuzivă nota Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) prin care s-au transmis inspectoratelor şcolare ‘indicaţii preţioase’ privind modul de reducere a cheltuielilor de personal în lunile noiembrie şi decembrie, apreciind că prin cele stipulate în această notă, MECI încalcă atât prevederile Legii nr.329/2009 – ‘legea curbei de sacrificiu’, cât şi pe cele ale Codului Muncii”, a declarat liderul SDÎ Arad, Dănuţ Ieneşescu.
Potrivit sursei citate, asumându-şi prerogative mai presus de lege, ministerul trimite salariaţii în concediu forţat, fără plată, timp de opt zile în luna decembrie, ceea ce contravine prevederilor legii, care precizează că într-o lună nu pot fi acordate mai mult de patru zile. În acelaşi timp însă, este inadmisibil să munceşti în luna noiembrie 21 de zile şi să primeşti salariu pentru 17 zile.
‘Membrii SDÎ Arad nu sunt de acord cu obligarea salariaţilor de a accepta neplata a patru zile în luna noiembrie şi alte patru zile în luna decembrie sau a oricărei alte variante, deoarece se încalcă în mod flagrant dreptul la muncă, drept care într-un stat democratic este garantat prin Constituţie. Nu vor semna niciun acord individual prin care să accepte zilele neplătite sau o altă formă de diminuare a drepturilor salariale, deoarece este o măsură dictatorială şi discriminatorie, în condiţiile în care în acelaşi context al crizei economice, se permite organizarea unor evenimente festive costisitoare, manifestări care ar fi putut fi anulate într-o perioadă de criză’, a precizat Dănuţ Ieneşescu.
“Totodată, nu putem fi de acord cu prevederile art. 10, aliniatul 4, din Legea 329/2009, care obligă pe directorii instituţiilor şcolare să fie direct răspunzători de punerea în aplicare a acestor dispoziţii prin încălcarea unor prevederi din Codul Muncii, chiar ale legii la care facem referire’, a precizat liderul SDÎ Arad.
Dănuţ Ieneşescu susţine că membrii de sindicat sunt nedumeriţi şi se întreabă de ce doar prevederile Legii 329/2009 sunt obligatorii şi executate forţat, iar prevederile Legii 221/2008, lege care a fost declarată ca fiind constituţională, nu sunt obligatorii şi nu s-au aplicat nici până astăzi.
‘În cazul în care se va decide unilateral trimiterea forţată în concediu fără plată a salariaţilor din învăţământ, SDÎ Arad îşi rezervă dreptul de a acţiona în judecată pe cei ce se fac vinovaţi de încălcarea legilor în vigoare, în numele celor aproape 7.000 de membri de sindicat’, a adăugat Dănuţ Ieneşescu, preşedintele SDÎ Arad.