Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) va trimite în România, pentru alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie, o misiune de observare formată din 25 de experţi internaţionali, condusă de expertul rus Vadim Jdanovici.
Misiunea limitată de observare a alegerilor (LEOM) va include 11 experţi internaţionali provenind din nouă ţări membre ale OSCE, care îşi vor desfăşura activitatea în Bucureşti, la care se adaugă 14 observatori pe termen lung ce vor fi trimişi în centre regionale din ţară.
Misiunea va evalua dacă scrutinul din România este în conformitate cu obligaţiile faţă de OSCE şi alte standarde internaţionale, precum şi cu legislaţia internă a României.
Anunţul că alegerile prezidenţiale vor fi monitorizate de OSCE a fost făcut, pe 15 octombrie, de preşedintele Traian Băsescu.
“Vreau să ştiţi că unul dintre lucrurile pe care zilele acestea le va semna premierul va fi aprobarea ca OSCE să aibă observatori la alegeri. Trebuie făcută o demonstraţie, pentru aceşti domni care aşa vor să-şi explice eşecul, că în România nu se fraudează alegeri. Cel puţin alegerile prezidenţiale nu se vor frauda sub acest Guvern”, a dat asigurări Traian Băsescu, într-o emisiune la B1 Tv.
Preşedintele Senatului, social democratul Mircea Geoană, a anunţat, recent, că a sesizat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi că va atrage atenţia, cel mai probabil, vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în privinţa existenţei unui risc masiv de fraudare a alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie. AGERPRES