Moţiunea de cenzură “11 împotriva României”, iniţiată de PNL şi UDMR şi susţinută de PSD, a fost adoptată marţi de Parlament cu 254 de voturi pentru şi 176 împotrivă, a anunţat, în plen, secretarul Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea. El a precizat că au fost prezenţi 448 de senatori şi deputaţi, dintre care au votat 434.
“Din acest moment, Guvernul Emil Boc a pierdut încrederea Parlamentului”, a declarat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care a condus şedinţa comună a legislativului. Liderul PSD a făcut un apel ferm la şeful statului să dea dovadă că “se poate ridica deasupra interesului electoral propriu”, subliniind că social-democraţii doresc instalarea unui Guvern de profesionişti independenţi.
Potrivit lui Geoană, Parlamentul a pus capăt activităţii unui Guvern “abuziv”, care ar fi pus accentul mai mult pe agenda electorală a lui Traian Băsescu.
Astfel, Guvernul Boc II este primul guvern demis prin moţiune de cenzură.
Potrivit articolului 110 din Constituţie, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate. În acest caz, se arată în Constituţie, se aplică prevederile articolului 103, potrivit cărora preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
În continuare, potrivit articolului 103, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Conform articolului 110, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.
Preşedintele Traian Băsescu a dorit să-i mulţumească, marţi, premierului Emil Boc pentru “efortul extraordinar” pe care acesta l-a făcut în calitate de şef al Guvernului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după adoptarea moţiunii de cenzură de către Parlament.
“Acum, la pierderea sprijinului politic de către Guvernul condus de Emil Boc aş dori să îi mulţumesc pentru curajul cu care a împins reformele înainte, un prim-ministru responsabil, care a suportat timp de aproape un an umilinţe şi din partea presei şi din partea politicienilor, dar şi-a dus neabătut mandatul de om cinstit şi responsabil faţă de România. (…) Pentru curajul cu care a condus Guvernul, pentru măsurile pe care le-a luat doresc să mulţumesc public premierului Emil Boc pentru efortul extraordinar pe care l-a făcut în această perioadă, un efort dedicat reformării României”, a precizat Traian Băsescu.
Delegaţii ale partidelor politice au fost invitate, la Palatul Cotroceni, în vederea unor discuţii cu preşedintele Traian Băsescu.
Prima întâlnire programată este cea cu reprezentanţii minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară şi va avea loc în intervalul orar 17,00 – 17,30. În continuare, preşedintele Traian Băsescu doreşte să se întâlnească cu UDMR (17,45-18,15), PNL (18,30-19,00), PSD+PC (19,15-19,45) şi PD-L (20,00-20,30).
Moţiunea de cenzură ”11 împotriva României” a fost iniţiată de 123 de deputaţi şi senatori ai grupurilor parlamentare ale PNL, UDMR şi PSD+PC.
Premierul Emil Boc a afirmat, marţi, de la tribuna Parlamentului, că moţiunea de cenzură este, în fapt, un mod de a bloca adoptarea Legii pensiilor.
“Depunerea unei moţiuni de cenzură este un exerciţiu democratic şi constituţional. Această moţiune, susţinută de PSD şi PNL, este însă, în fapt, un mod de a bloca adoptarea în România a Legii pensiilor. Trebuie să le spunem lucrurilor pe nume şi, oricât v-ar deranja, trebuie să acceptaţi realitatea oferită de ceea ce Guvernul a promis. (…) Coaliţia PSD – PNL a decis să blocheze această reformă a pensiilor pentru a păstra pensiile parlamentarilor şi acele pensii care nu au la bază principiul contributivităţii”, a afirmat Emil Boc, la dezbaterea în plenul Legislativului a moţiunii de cenzură.
Premierul Emil Boc a susţinut înaintea dezbaterii că nu are niciun fel emoţii în legătură cu moţiunea de cenzură şi a declarat că nu este superstiţios în legătură cu data de marţi, 13 octombrie
Preşedintele Senatului şi al PSD, Mircea Geoană, a declarat de la tribuna Parlamentului că decizia parlamentarilor pe marginea moţiunii de cenzură este de revenire la normalitatea statului de drept din Republica România. Ţara noastră are astăzi “cea mai proastă echipă guvernamentală economică din ultimii 20 de ani şi un guvern impostor care nu s-a prezentat la înjumătăţirea sa în faţa Parlamentului pentru sprijin politic”, a subliniat Geoană.
“Guvernul trebuie să plece!”, a afirmat Mircea Geoană.
La rândul său, liderul liberal, Crin Antonescu, a declarat: “Guvernul Boc şi PD-L sunt Guvernul şi partidul cele mai lipsite de onoare din România ultimilor 20 de ani”.
El a adăugat că acest Guvern, ”care a dus la perfecţiune viciile clasei politice, va cădea”, precizând că moţiunea iniţiată de PNL şi UDMR nu are nicio legătura cu legea pensiilor.
Preşedintele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a afirmat, marţi, de la tribuna Parlamentului, că Executivul Boc a acţionat “prin încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat”.
“Noi, UDMR, am considerat şi considerăm că garanţia unor alegeri corecte este un Guvern cu puteri limitate, care să gestioneze numai treburile curente. Noi, UDMR, considerăm că într-o situaţie de criză instituţiile statului trebuie să funcţioneze dincolo de interesele de partid. Avem nevoie de pace socială şi etnică, de o guvernare stabilă”, a spus Kelemen Hunor, la dezbaterea moţiunii de cenzură. AGERPRES