Circa 90% din spaţiile de cazare din staţiunea Mamaia sunt ocupate de turişti, în timp ce, în staţiunile din sudul litoralului, gradul de ocupare este de aproximativ 40%, numărul celor ce-şi petrec vacanţa pe litoralul românesc fiind în prezent de 66.000 de persoane, dintre care 3.507 cetăţeni străini.
Capacitatea oficială de cazare în toate staţiunile de pe litoralul românesc este de aproape 125.000 de locuri, 28.000 dintre acestea fiind în Mamaia, staţiune în care hotelurile sunt renovate, calitatea serviciilor oferite a crescut şi sunt organizate diferite evenimente artistice, sportive şi de divertisment, au precizat, într-o conferinţă de presă, reprezentanţi ai Asociaţiei Litoral – Delta Dunării.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, tarifele de contract practicate sunt cele negociate la Bursa Litoral 2008, ele neavând nicio creştere în sezonul estival în curs, în timp ce, la tarifele de recepţie, sunt hotelieri care aplică reduceri de 5-10%, faţă de cele practicate anul trecut.
Preşedinta Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, Corina Martin, a declarat că, în prezent, există o “lejeră” scădere a numărului turiştilor aflaţi pe litoralul românesc, comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2008.
“Spun lejeră, pentru că este o tendinţă normală în acest an de criză. Cu toate acestea, avem vara înainte, a început vacanţa mare, s-au terminat toate examenele. Este normal ca, în acest an de criză, turistul român să manifeste o reticenţă în a-şi rezerva şi cumpăra vacanţele. S-au grăbit în primele 3 luni, când am derulat programul înscrierilor timpurii, şi, în mod cert, aceea a fost o campanie cu rezultate foarte eficiente. Eu cred că există un interes în creştere, în mod clar, pentru litoralul românesc, în acest moment. Nu degeaba promovăm toţi turismul în România. Litoralul românesc este în continuare destinaţia vedetă pentru turiştii români”, a afirmat Corina Martin. AGERPRES